مقالات گردشگری

جاذبه های گردشگری ایران و جهان

مقالات گردشگری

جاذبه های گردشگری ایران و جهان

پیوندهای روزانه
پیوندها
  • ۰
  • ۰

اگر قصد دارید یکی از همین روزها به شیراز سفر کنید یا الان در شیراز هستید و در پی جستجوی جاهای دیدنی شیراز پایتان به نشاط آوران باز شده، پیشنهاد ما به شما آرامگاه شیخ روزبهان است. شیراز بیشتر با آرامگاه حافظ و سعدی که به حافظیه و سعدیه معروف است، شناخته می شود. اما خب ماجرا فقط به این دو مکان دیدنی ختم نمی شود و مشاهیر و بزرگان زیادی در این شهر وجود دارد که متاسفانه کمتر به آن پرداخته شده است. اما اصلا شیخ روزبهان کیست و چرا تا به این اندازه در میان گردشگران طرفدار دارد؟

آرامگاه شیخ روزبهان شیراز در زمان حکومت پهلوی

مزار شیخ روزبهان در قبرستان منطقه باغ نو در شیراز بود و تا سال 1350 هجری شمسی، مقبره ای با شکل و شمایل فعلی وجود نداشت. در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی، انجمن آثار ملی پروژه ساخت آرامگاه شیخ روزبهان شیرازی را کلید زد. عملیات ساخت قبر شیخ روزبهان پس از حدود یکسال یعنی در سال 1351 به پایان رسید.

آرامگاه شیخ بابا روزبهان از لحاظ جغرافیایی در شرق شیراز و در انتهای بلوار لطفعلی خان زند، در محله ای که به آن درب شیخ می گویند؛ واقع شده است. آرامگاه شیخ روزبهان شیرازی بسیار با شکوه است و معماری اصیل ایرانی و اسلامی، آرامش و زیبایی فوق العاده ای به آن بخشیده است.

مزار و قبر شیخ روزبهان در شیراز

ایوان های تو در تو در آرامگاه شیخ روزبهان

اولین چیزی که پس از ورود به آرامگاه توجه شما را جلب می کند، ایوان های تو در توی آرامگاه است. قبر شیخ روزبهان زیر یک ایوان بزرگ آجری قرار دارد که آن ایوان خود، زیر ایوان بزرگتر دیگری است. برای ورود به داخل ایوان و زیارت مزار شیخ روزبهان شیرازی باید از سه پله سنگی بزرگ این ایوان عبور کنید. بالای سر این پله ها، روی سر در ایوان با خط نسبتا بزرگی حک شده: «آرامگاه شیخ کبیر ابومحمد روزبهان»

سکوت و آرامش عجیب در مقبره شیخ روزبهان

اگر تا کنون به مقبره ها و آرامگاه های شاعران و عارفانی ایرانی نظیر حافظ، خیام، سعدی و … رفته باشید حتما احساس آرامش عجیبی که از آن محل دریافت می کنید را تجربه کرده اید و متوجه منظور حرف ما می شوید. منبع این آرامش بدون شک ریشه در دو مسئله دارد: یکی وجود آرامگاه یک عارف خداشناس که احساس لطیفی به انسان می دهد. دوم معماری اصیل و فضای با طراوت آرامگاه هاست. آرامگاه شیخ روزبهان شیرازی پوشیده از سنگ و موزائیک است. گل کاری در حیاط آرامگاه، علاوه بر زیبایی دیداری، عطر خوبی را هم در فضا ایجاد کرده و موسیقی صدای پرندگان نیز حال خوبی به انسان می دهد. شما با دیدن آرامگاه شیخ روزبهان در واقع احساسی تلفیقی از فرهنگ، عشق، معماری، موسیقی و طبیعت را تجربه می کنید.

چندین سنگ نوشته دیگر نیز در اطراف مقبره شیخ روزبهان وجود دارد. در یک سنگ نوشته اشاره به تاریخ ساخت آرامگاه شده و در سنگ نوشته دیگر، نام و اصل و نسب شیخ بابا روزبهان درج شده تا گردشگران با آگاهی بیشتری از این مکان دیدن کنند. در انتهای متن یکی از کتبه ها آمده: «شیخ روزبهان بین کمالات صوری و معنوی، قال و حال، زهد و عشق، صحو و سکر، تحقیق و تعلیم در شریعت و طریقت، پیشوای کاروان راه حقیقت بوده است.»

مقبره شیخ بابا روزبهان شیرازی

مقبره و قبر شیخ روزبهان شیرازی در واقع در همان محل خانقاه اوست. زیرا او در خانقاه خود از دنیا رفت و در همان جا هم دفن شد. ابعاد سنگ مزار شیخ بابا روزبهان به طور تخمینی دارای یک و نیم متر طول و نیم متر عرض می باشد. چهار قبر دیگر در نزدیکی قبر شیخ روزبهان وجود دارد گه متعلق به فرزندان اوست.

شیخ روزبهان شیرازی کیست؟

ابومحمد روزبهان به نام های مختلفی در شیراز معروف است. نام اصلی و واقعی او «ابومحمد روزبهان» بود. اما مردم فارس، غالبا از او با لقب هایی مانند شیخ شطاح و شیخ بابا روزبهان یاد می کردند. بقل در لغت به معنای «سبزی و تره بار» است. از آنجا که شیخ روزبهان شیراز بقال بود و در بازار سبزی و تره بار می فروخت، به او روزبهان بقلی فسایی و یا روزبهان بقلی شیرازی نیز می گفتند.

  • ۰۲/۰۶/۲۸
  • FNS

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی