مقالات گردشگری

جاذبه های گردشگری ایران و جهان

مقالات گردشگری

جاذبه های گردشگری ایران و جهان

۴ مطلب در آبان ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سوغات تهران چیست

 

سوغات تهران، برای اکثر مردم ناشناخته است و تصورشان این است که تهران کالا یا محصول خاصی مختص به خود ندارد و شهری صنعتی است که بیشتر کالاهایی که در آن به چشم میخورد محصلات کارخانه های آن می باشد، امّا این تصوری اشتباه است. از نظر صنایع دستی تهران تنوع زیادی را می توان دید که هر کدام را به عنوان سوغات شهر تهران تهیه می کنند. سفر به تهران با شلوغی های بسیار فرصتی برای یافتن سوغات و هدیه برای اقوام و خویشان نمی گذارد پس شما عزیزان را با سوغاتی های استان تهران آشنا می کنم، چنانچه سفری به پایتخت ایران داشتید براحتی سوغاتی های خوراکی تهران را فراهم کنید. خوب است بدانید مراکز خریدی از جمله مرکز خرید پالادیوم، بازار صفویه،مرکز خرید دنیای نور و ... مراکزی هستند که میتوانید به راحتی سوغاتی های تهران را در آنها پیدا کنید. انگور و کشمش، سبزی کوهی، دوغ دماوند و سوهان را می توان در تهران و شهر های اطراف آن یافت. 

انگور و کشمش تهران 

سوغات تهران چیست؟,سوغاتی تهران,سوغاتی شهر تهران

انگور و کشمش مرغوبی را می توان در شهر تهران یافت البته اگر تولید شهریار باشد. شهریار یکی از شهرستان های خوش آب و هوا استان تهران است که بستری خوبی برای پرورش میوه های مختلف و محصولات کشاورزی مانند انواع میوه، چغندر، غلات فراهم کرده، که در این بین انگور و کشمش سرآمد است. شما می توانید به راحتی کشمش و انگور شهریار را بعنوان سوغاتی تهران بخرید و یا در کنار سفر به پایتخت سری به شهریار بزیند و این محصولات را از آنجا تهیه کنید.

سوهان تهران

سوغاتی های استان تهران,سوغاتی های خوراکی تهران,سوهان شهر ری

بیشتر کسانی که به تهران سفر میکنند برای زیارت شاه عبدالعظیم به شهر ری می روند، شهر ری در قسمت جنوب استان تهران قرار دارد و سوهان آن معروف می باشد. شما میتوانید سوهان شهر ری را بعنوان یکی از سوغاتی های تهران برای اقوام خود به همراه ببرید. سوهان سوغاتی است که هر سلیقه ای آن را می پسندد.

سبزی کوهی تهران

انگور و کشمش شهریار,دوغ آبعلی تهران,سوغات تهران

سبزی های محلی و کوهی بسیاری در حومه ی تهران می توان یافت مخصوصا در شهری همچون فیروز کوه، در فصل بهار اگر به دامنه ی کوه های این شهر بروید می توانید انواع مختلفی از سبزی کوهی، قارچ و دارو گیاهی را بیابید. البته فراموش نکنید بهار فصل روییدن این سبزی های زیبا و خوش طعم است. در دیگر فصل های سال سبزی خشک شده را می توانید تهیه کنید. هر کدام از این سبزی ها، کاربرد و فواید مختص به خود را دارند. اگر به تهران سفری داشتید از فیروزکوه و سبزی های آن فراموش نکنید. یک نکته‌ی مهم این است که تا حد امکان نباید روی زمین‌های مرطوب و رویشگاه‌ ها با پوشش نورس پا گذاشت. علت این است که با لگدکوب کردن این گونه زمین‌ها، خلل و فرج خاک پر می‌شود و بستر مناسب رویش، سخت آسیب می‌بیند. 

دوغ آبعلی تهران 

انگور و کشمش شهریار,دوغ آبعلی تهران,سوغات تهران

دوغ آبعلی را شاید خیلی ها شنیده باشند. آبعلی شهری از توابع دماوند است که در استان تهران قرار دارد. یکی از سوغاتی هایی که میتوان از تهران تهیه کرد دوغ آبعلی است که بسیار طعم فوق العاده ای دارد و نوشیدنش به آدم انرژی میدهد. بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ نگهداری آن در دمای یخچال است. کارخانه ی تولید دوغ در این شهر قرار دارد و برای درست کردن آن، از آب چشمه هایی که در این منطقه قرار دارد استفاده میکنند. اگر بدنبال مرکز این دوغ های خوشمزه هستید به جاده هراز و شهر آبعلی سفری داشته باشید و از دوغش غافل نشوید.

سیب دماوند

انگور و کشمش شهریار,دوغ آبعلی تهران,سوغات تهران

یکی دیگر از معروف ترین سوغاتی های تهران، سیب دماوند است. این سیب پر آب و خوش بو در خاطره ها می ماند. می توانید اصل این سیب را بی واسطه از خود دماوند تهیه کنید اما اگر وقت سفر به دماوند را نداشتید می توانید از خود تهران نیز این سیب تازه و خوشمزه را برای خود و دوستانتان ببرید. فصل رویش این سیب در تابستان های داغ است و فصل زیبای پاییز نیز دارای چند نوع دیگر سیب می باشد. نام سیب های دماوند را بهتر است به خاطر داشته باشید : سیب گلاب، عایق الماسی، قندک، کهنز، شفیع آباد و سیب دماوندی می باشد.

آلبالو و گیلاس فیروزکوه

انگور و کشمش شهریار,دوغ آبعلی تهران,سوغات تهران

فیروزکوه در استان تهران واقع شده است و دارای محصولات فراوانی می باشد که می توان به مواردی اشاره کرد از جمله : گندم، جو، بنشن، تره بار، زردآلو، سیب، گلابی، گیلاس و آلبالو. حتما در کوچه و بازار تهران آلبالو خشکه و لواشک های بسیاری را دیده اید که دهانتان را آب می اندازند، شاید بهتر است بدانید که منبع آن در فیروزکوه تهران است. فیروز کوه هر ساله محصول قابل توجهی از گیلاس و آلبالو را در استان تهران تأمین می کند و در حاشیه آن می توان کارگاه های لواشکسازی و آلبالو خشکه و ... را پیدا کرد. از این محصول خوشمزه و ترش برای خودتان که فراموش نمی کنید، برای اقوامتان نیز سوغات ببرید.

منبع : نشاط آوران

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات کرمان چیست؟

سوغات کرمان بسیار متنوع است و برای همه مسافران این شهر جذابیت دارد. تنوع در سوغاتی های کرمان، هر سلیقه با هر توان مالی را راضی می کند و هیچ مسافری را دست خالی به دیار خود باز نمی گرداند. کسانی که به این شهر سفری داشته اند، می دانند که نمی توان به راحتی از کنار سوغاتی هایش گذشت.

مانند دیگر استان های  ایران، سوغاتی کرمان به دو بخش تقسیم می شوند: بخش اول برای آن هایی که اهل هنر هستند یعنی صنایع دستی کرمان و بخش دوم خوراکی های خوشمزه و فوق العاده ی کرمان که هر کسی را شیفته ی خود می کند. کلمپه کرمان، زیره ی کرمان، قاووت کرمان، عرقیات کرمان، کماچ سهن، خرمای بم معروف ترین سوغات شهر کرمان هستند که قدمت بسیاری در این شهر دارند. برای تهیه ی بهترین نوع از سوغاتی های کرمان حتماً سری به بازار گنجعلی خان آن بزنید.

از سوغاتی های کرمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سمنو
  • شیرینی برشتو
  • مسقطی سیرجان
  • سوهان زرند
  • حنا
  • سدر
  • کتیرا
  • گردو

کلمپه کرمان

سوغات شهر کرمان چیست,سوغات کرمان,سوغات های کرمان

کلمپه شیرینی مخصوص کرمان است که اگر یک بار آن را امتحان کرده باشید طعم فوق العاده آن را هرگز فراموش نخواهید کرد. تاریخچه ی تولید کلمپه، به سال ها قبل باز میگردد و روش سنتی تهیه ی آن به این صورت بود که از روغن حیوانی، خرمای تولید شده در کرمان و با استفاده از هیزم و آتش پخت می شد. امّا تولیدشان امروزه به کارگاه های صنعتی راه پیدا کرده است. در ظاهر کلمپه شبیه به کلوچه می باشد با این تفاوت داخل آن با خرما و مغز پرشده است. برای تهیه کلمپه علاوه بر آرد و روغن از گیاهان معطر، گردو و دیگر مغزها استفاده می کنند. خوش طعم ترین کلمپه، طعم گردویی آن است. کلمپه نسبت به سایر شیرینی های کرمان، بی ضررتر است، چون اکثراً از شهد خرما برای شیرین کردن آن استفاده می شود، کم شیرینی هستند. بد نیست بدانید مرغوب ترین نوع کلمپه، کلمپه برشته است.

زیره کرمان

سوغاتی کرمان,سوغاتی کرمان چیست,سوغاتی های کرمان

آب و هوای نسبتاً خشک کرمان، بستری مناسبی برای کشت زیره فراهم کرده است. با گشت و گذار در اطراف شهر کرمان و بیابان هایش شاید بوی خوش زیره سیاه به مشامتان خورده باشد. استان کرمان از گذشته های دور تولیدکننده اصلی زیره در ایران بوده و در بیشتر مواقع هر جا که اسم زیره می آید بدنبال آن نام شهر کرمان هم به گوش می خورد، همچنین ضرب و المثل ها و افسانه هایی که وجود دارد شهرت کرمان را در زمینه تولید زیره در گذشته های دور نشان می دهد. زیره را میتوان دم کرد یا روی برنج ریخت همچنین در پخت غذاهای بسیار و تولید داروهای گیاهی  استفاده می شود. از جمله خواص درمانی زیره می توان موارد زیر را اشاره کرد:

  • زیره سیاه طبع گرم دارد.
  • نیرو دهنده
  • هضم کننده
  • ضد نفخ
  • رفع سوء هاضمه

با ذکر این خواص و انواع کاربردهای زیره، اگر می خواهید سوغاتی ارزشمند و در عین حال بسیار مقوی با خود ببرید از زیره فراموش نکنید.

پسته رفسنجان

از سوغاتی های کرمان,سوغات استان کرمان,سوغات شهر کرمان

پسته رفسنجان یکی از گران قیمت ترین و معروف ترین سوغاتی کرمان است. پسته طبیعی گرم و خشک دارد و منشاء بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی می باشد. آوازه باغ های پسته رفسنجان به گوش جهان رسیده و سالیانه 70 درصد پسته کشور را رفسنجان تأمین می کند. شاید باورتان نشود که میزان پتاسیم پسته با پرتقال برابری میکند. انواع پسته در ایران چهار نوع دارد : فندقی، کله قوچی، احمدآقایی و اکبری. از خواص دارویی پسته می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تقویت مغز و ذهن
  • خون ساز مفید برای کم خونی
  • قوای جنسی
  • آرامش بخش، آرام کننده قلب و اعصاب
  • تقویت کننده معده
  • باز کننده مجاری کبد
  • برای تسکین سرفه
  • و ...

پسته را نیز می توان به دو شکل خشک و تر تهیه کرد. پسته تازه بهمراه پوست آن فروخته می شود و پسته های خشک در انواع شور، ساده، زعفرانی، مغز ها و ... برای عموم عرضه می شوند. تازه ترین های پسته را در کرمان و رفسنجان خواهید دید، از خرید آن ها برای سوغاتی غافل نشوید.

قاووت کرمان

از سوغاتی های کرمان,سوغات استان کرمان,سوغات شهر کرمان

قاووت که در زبان عامیانه کرمانی های قوّتو گفته می شود نوعی شیرینی مختص شهر کرمان می باشد که از قدیم الایام مردم کرمان آن را درست می کردند. قوتو ترکیب چند گیاه با هم است هر کدام با توجه به نوع ترکیبش نامی دارد. مثلا قوتوی 40 گیاه ترکیب بذر گیاهانی مانند سیاه دانه، خرفه، قهوه، تخم کتان، موردانه، کنف و ... می باشد. یک نوع ترکیب نخود، نارگیل، شکر است و در نوع دیگر جای نخود با یک مغز مانند پسته عوض می شود و ترکیب جدید با خواص جدید بوجود می آید. در نهایت ترکیب پودری قهوه ای رنگ بدست می آید و همانطور که از اسمش مشخص است برای بدن بسیار مقوی می باشد.

انواع قوتو که می توان نام برد: خشخاشی، پسته ای، نارگیلی، نخودی و ... است. ترکیب این گیاهان سبب می شود اثرات مضر یکدیگر را خنثی کنند و در کنار هم ترکیب فوق العاده ای را بوجود آورند. به دلیل اینکه قوتو ترکیب چند دانه روغنی است منبع غنی امگا 3 و 6، ویتامین های D ،E ،B آنتی اکسیدان های طبیعی، آهن، فسفر و کلسیم می باشد همچنین طبع گرمی دارد و آرامش بخش است. استفاده آن برای ورزشکاران و زنان باردار توصیه می شود. با این اوصاف، این شیرینی خوشمزه و مقوی را حتماً از خود کرمان تهیه کنید.

عرقیات کرمان

از سوغاتی های کرمان,سوغات استان کرمان,سوغات شهر کرمان

کرمانی ها اعتقاد خاصی به دارو گیاهی و عرقیات دارند در این شهر به وفور می توان انواع عرقیات و گلاب را تهیه کرد. شاید نام روستای لاله زار را نشنیده باشید ولی روستایی زیبا در دامنه کوه های هزار کرمان است. لاله زار در زمینه تولید گل شهرت دارد. تولید این گل ها بصورت ارگانیک و بدون استفاده از سموم بعمل می آیند. گلاب لاله زار ممتاز و با گلاب قمصر کاشان رقابت می کند. همچنین روغن گل های لاله زار یک محصول صادراتی محسوب می شود. گلاب، عرق نعناع، عرق زیره، عرق نسترن، عرق بیدمشک بهترین عرقیاتی است که می توانید از کرمان تهیه کنید.

خرما کرمان

از سوغاتی های کرمان,سوغات استان کرمان,سوغات شهر کرمان

خرما یکی از محصولاتی است که از ابتدا مورد استفاده انسان ها بوده است. در بسیاری از مناطق جنوبی ایران نخل خرما وجود دارد. استان کرمان در ایران از تولید کنندگان به نام این محصول می باشد. شهر بم از شهرستان های استان کرمان است و بهترین خرماهای کشور را تولید می کند.

خرما بسیار مغذی و سرشار از ویتامین A ،B، فسفر، کلسیم، منگنز، سلولز، آهن و مواد معدنی است. همچنین قند موجود در خرما بسیار بی ضرر و برای بدن انسان مفید است. خرما بصورت تازه یا خشک عرضه میشود. دو نوع خرمای مرغوب بم خرمای مضافتی و خرمای بزمانی هستند. از مشخصات خرمای مضافتی پوست لطیف و رنگ قهوه ای است و جز خوش خوراک ترین خرماهای جهان می باشد و محبوبیت بین المللی دارد. در سفر به کرمان از خرید خرماهای خوش طعم بم فراموش نکنید. 

کماچ سهن کرمان

از سوغاتی های کرمان,سوغات استان کرمان,سوغات شهر کرمان

 یکی دیگر از سوغاتی های کرمان، کماچ سهن می باشد. این شیرینی بسیار مقوی و پر انرژی است. برای تهیه آن از آرد گندم و آرد سهن (آرد جوانه گندم) استفاده می کنند. خرما، مغز گردو و ادویه های مخصوص را در بین دو لایه از خمیر می گذارند و در نهایت این شیرینی خوشمزه بدست می آید. توصیه میکنم کسانی که به سلامتی خود اهمیت می دهند از خرید این شیرینی فراموش نکنند چون خرما شیرینی طبیعی این محصول است و بسیار مقوی می باشد.

فالوده کرمانی

از سوغاتی های کرمان,سوغات استان کرمان,سوغات شهر کرمان

یکی از بی نظیر ترین دسرها و خوردنی های یخی جهان فالوده کرمانی است. فالوده کرمانی در شهرهای زیادی طرفدار دارد. این شکل از فالوده دارای خواص فراوانی می باشد که در توضیحات به آن اشاره میکنیم. نوع کرمانی فالوده ظاهری متفاوت دارد، ترکیبات اصلی آن نشاسته، عرقیات، خرفه یا تخم شربتی، یخ و گلاب است. نشاسته ی به کار رفته در فالوده کرمانی به شکل اشک یا بلور قطره ای می باشد که ظاهر آن را زیبا تر می کند. جنبه درمانی این فالوده برای ترکیب نشاسته و یخ با گلاب و دیگر عرقیاتی از جمله عرق بیدمشک، عرق نعنا و عرق نسترن می باشد. از خرفه و یا تخم شربتی (ساده و زعفرانی) برای تزئین این نوشیدنی خوشمزه استفاده می شود. بهترین نوع فالوده کرمانی را می توانید از خود کرمان به صورت خشک تهیه کنید، در سایر شهرها نیز می توانید این فالوده خوشمزه را امتحان کنید. در شهر مشهد بستنی و فالوده فروشی غدیر و قادر نیز فالوده کرمانی را به صورت سنتی عرضه میکند.

منبع : نشاط آوران

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

سوغات یزد، همانند آثار زیبا و تاریخی شهر یزد نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب می کند. در میان سوغات و صنایع دستی یزد، شیرینی هایش شهرت بسیاری دارد و اگر کسی یک بار شیرینی های یزد را خورده باشد طعم فوق العاده ی آن همیشه زیر دندانش است و شاید انگیزه ای برای سفر دوباره به یزد باشد. شهر یزد در زمینه تولید شیرینی و کارگاه های تولید آن قدمت طولانی دارد. معمولا در کنار سوغات یزد، نام حاج خلیفه رهبر را شنیده اید. این نام از دیر باز برندی برای شیرینی های یزد می باشد. معروفترین سوغات شهر یزد و شیرینی آن باقلوا یزد، قطاب یزد، پشمک یزد و حلوا ارده یزد می باشد. برای تهیه شیرینی های یزد میتوانید سری به میدان امیر چخماق یزد بزنید اطراف این میدان مغازه های زیادی وجود دارد.

از جمله دیگر شیرینی هایی که نمی توان براحتی از کنار آن ها گذشت عبارتند از:

  • زولبیا
  • کیک یزدی
  • سوهان خانی یزد
  • نان برنجی یزد
  • حاج بادام یزد
  • لوز بیدمشک و بادامی
  • عرقیات سنتی 

باقلوای یزد

باقلوای یزد، اصیل ترین شیرینی شهر یزد می باشد. این شیرینی خوشمزه شهرت بسیاری دارد. نکته مهم این است که باقلوای یزد طعم بسیار متفاوتی نسبت به باقلوای ترکی دارد و طعم پسته و بادام آن بسیار دل انگیز است. برای تهیه باقلوا در یزد شیر، تخم مرغ، آرد، روغن، هل، گلاب، مغز بادام، پسته و عسل استفاده می شود. باقلوای یزد در چهارگوشه ی دنیا علاقمندان بسیاری را به خود جذب کرده است از جمله کانادا و آمریکا که یکی از طرفداران پر و پاقرص آن هستند. باقلوا به علت دارا بودن مغز بسیار مغذی می باشد و برای تقویت حافظه، معده و قلب مفید است. پیشنهاد می کنم اگر تاکنون طعم باقلوای یزد را نچشیده اید حتما امتحان کنید و از خرید آن بعنوان یک سوغاتی یزد فراموش نکنید.

قطاب یزد

شیرینی محلی معروف دیگری که هر سنی را شیفته خود کرده، قطاب یزد می باشد. این شیرینی توپی شکل می باشد، وسط آن با مایه ای مخصوص از هل و بادام پر می شود. این ترکیب ارزش غذایی بالایی را بوجود می آورد. قطاب از گردو، آرد، زرده تخم مرغ، شکر، بکینگ پودر درست می شود. این شیرینی هم مانند باقلوا بدلیل مغزی که دارد انرژی زا و گرم است. البته در تهیه شیرینی اصیل یزد باید دقت کنید چون در نمونه های تقلبی آن نشانی از مغز نیست. صرف این توپک های خوشمزه با یک لیوان چای فوق العاده است . همچنین یکی از سوغاتی های یزد است که برای آشنایان می توان تهیه کرد.

پشمک یزد

پشمک یکی دیگر از معروفترین سوغاتی های استان یزد می باشد که در خانواده ی شیرینی های یزدی قرار دارد. پشمک بصورت رشته های باریک بسیار شیرین، از شکر، آرد، روغن و هل درست می شود. هر کدام از اجزای تشکیل دهنده ی پشمک خواصی دارند که برای بدن انسان مفید است. سن پشمک در کارگاه های حاج خلیفه ی رهبر به 97 سال می رسد و به طرز بسیار زیبایی توسط افراد خبره کش و واکش می خوردند و دیدن این منظره خیلی جذاب است و همچنان پابرجاست. اگر می خواهید کودکان را خوشحال کنید، خرید پشمک بعنوان سوغاتی را از یاد نبرید. 

حلوا ارده یزد

حلوا ارده ی اردکان یزد شاید به گوشتان زیاد خورده باشد. تولید ارده و حلوا ارده قدمت بسیاری در ایران دارد. حلوا ارده ی اردکان همچنان به روش سنتی تولید و هیچ ماده ی شیمیایی به آن اضافه نمی شود، به همین دلیل استقبال بسیاری از آن شده است. ارده از دانه های کنجد تهیه می شود. دانه های کنجد دارای روغن و منبع غنی از مواد مغذی و مورد نیاز بدن انسان است. همچنین طبیعت گرم و شیرینی دلچسبی دارد و منبع خوبی برای تأمین انرژی بدن انسان است. از جمله خواص دارویی ارده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تقویت حافظه
  • مانع از کم خونی و بهبود خستگی و ضعف عمومی
  • ایجاد تعادل در آب بدن 
  • سرشار از ویتامین گروه B و E 
  • استحکام استخوان های بدن 
  • منبع انرژی برای ورزشکاران و کسانی که انرژی زیادی مصرف می کنند.                                                                                                                  

یک حلوا ارده ی خوب باید نرم و فاقد الیاف نخ مانند باشد همچنین رنگ کرمی روشن داشته و هنگام برش تیکه تیکه نشود. حلوا ارده در بین مردم ایران شهرت بسیاری دارد و برای فصل سرد غذای مناسب است. مصرف ارده با شیره انگور یا عسل غذای کامل و مقوی می باشد. از خرید این حلوای خوشمزه چه برای مصرف خود و چه بعنوان سوغاتی از شهر یزد و اردکان فراموش نکنید.

کیک یزدی

کیک یزدی یکی از معروف ترین شیرینی های یزد است که در بیشتر شهر های ایران یافت می شود.

نوع سنتی کیک یزدی در استان یزد برای مجالس مذهبی و میلادها کاربرد دارد.

مواد اولیه کیک یزدی : تخم مرغ، شکر، آرد سفید، نمک میوه، بکینگ پودر، روغن جامد یا کره، ماست یا شیر.

شیرینی لوز

شیرینی لوز یا شیرینی مجلسی یزد یکی دیگر از خوشمزه های این شهر کویری است. شیرینی لوز انواع مختلفی دارد و به این خاطر می تواند هر سلیقه ای را به خود جلب کند. انواع لوزی ها شامل لوز زعفرانی، لوز مغز پسته ای، لوز نارگیلی، لوز بیدمشک و لوز بادامی می شود. شیرینی لوز بیدمشک به دلیل وجود عرقیات شیرینی معطری است که طرفداران زیادی دارد. مواد اولیه شیرینی لوز تشکیل شده از شکر، آب، هل و گلاب است که بنابر نوع شیرینی پودر پسته، پودر بادام و یا پودر نارگیل را به آن اضافه می کنند تا به صورت خمیر مایع شیرینی در بیاید و پس از آماده شدن، در ظرف مخصوص برش هایی به صورت لوزی می زنند.

حاجی بادام یزد

حاج بادامی یا حاجی بادام یکی دیگر از سوغات معروف و خوشمزه یزد می باشد که در سراسر ایران طرفداران زیادی دارد. یکی از بهترین شیرینی های یزد است به دلیل وجود جوز و آرد نخودچی که درون آن میریزند، باعث می شود تا این شیرینی به ظاهر ساده ارزش غذایی خوبی داشته باشد. مواد تشکیل دهنده حاجی بادام عبارتند از : مغز بادام، پودر قند، روغن جامد، آرد نخودچی، پودر هل، جوز و زرده تخم مرغ و گاهی زعفران. با توجه به موادی که در این شیرینی خوشمزه هست می توانید برای درد مفاصل و تسکین دردهای ماهیچه ای آن را نیز مصرف کنید. فقط بخاطر داشته باشید زیاده روی در این شیرینی خوش خوراک باعث می شود تا مانند شیرینی جات دیگر قند شما افزایش بیابد. حاج بادام را با چای نوش جان کنید. 

منبع : نشاط آوران

  • فهیمه نظری
  • ۰
  • ۰

قصد دارم شما را با سوغات اصفهان، نصف جهان آشنا کنم. یکی از زیباترین آداب و رسوم مردم ایران خرید سوغاتی و گرفتن هدیه از سفر است. این سوغات ها گواهی، است بر اینکه به یاد عزیزانمان بوده ایم و جای آن ها در این سفر خالی بوده است. از طرفی هدیه گیرندگان مخصوصا کودکان بسیار خوشحال می شوند.

با گذر از بازار امام اصفهان و دیگر مراکز خرید آن میتوان فهمید که سوغات اصفهان تنوع زیادی دارد مهمترین یادگاری هایی که می شود از اصفهان تهیه کرد، صنایع دستی اصفهان  که بسیار زیبا و جذاب است مانند خاتم کاری، مینا کاری، مینیاتور، پارچه های قلمکار و … همچنین از سوغاتی های خوراکی معروفش می توان به گز و پولکی  اشاره کرد که معروفترین شیرینی های اصفهان هستند.

دیگر سوغاتی های اصفهان عبارتند از:

  • گلاب قمصر کاشان
  • عسل فریدون شهر
  • نبات
  • جوز قندی
  • سوهان عسلی

گز اصفهان

با دیدن تنوع زیاد آثار هنری و صنایع دستی زیبا و شیرینی های خوشمزه اصفهان انتخاب سوغاتی از این میان، کار دشواری است. شاید شما هم در چنین موقعیتی قرار گرفته باشید ولی آنچه در این بین از همه بیشتر خودنمایی می کند گز است که مخصوص شهر اصفهان می باشد. شاید به این دلیل که با شنیدن نامش، کامتان شیرین می شود و اسم اصفهان به خاطرتان می آید. جالب است بدانید پادشاهان ایران، گز اصفهان را به عنوان هدیه ای گرانبها برای پادشاهان ممالک دیگر، انتخاب می کردند.

گز را می توان اصلی ترین سوغاتی اصفهان دانست. قدمت تولید گز در اصفهان تقریبا به 450 سال قبل می رسد که همزمان با دوران صفویان و شروع مجدد فرهنگ و هنر ایرانی در اصفهان، بوده است.

ماده اصلی تهیه گز اصفهان، شهد و عصاره ی شگفت انگیزی به نام « انگبین» می باشد. که از درختچه ای به نام انگبین به دست می آید. منزلگاه این درختچه ی ارزشمند خوانسار، بهشت اصفهان می باشد. خوانسار اصفهان، کوهستان هایی پوشیده از گل و سبزه دارد. شهد انگبین در اثر تغذیه ی حشره ای کوچک که بر روی برگ و ساقه ی درخت گز انگبین سکنی گزیده، بدست می آید. تولید طبیعی شهد، توسط این حشره کوچک همانند تولید عسل توسط زنبور است، در اواخر تابستان، بصورت دانه های زرد رنگ از درختچه گز انگبین بدست می آید و اصلی ترین ماده تهیه گز می باشد. اما شاید تا بحال طعم گزی که با این شهد درست شده، نچشیده باشید، چون قیمتش معمولا بالاست و هم چنین حشره تولید کننده این شهد رو به نابودی می باشد. گزی که امروزه در بازار بچشم می خورد از گلوکز، گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ، انواع مغزها مانند بادام، فندق، خلال بیدمشک درست می شود. جای خالی شهد انگبین با ترنجبین ، شیر خشت، عسل یا انگبین علفی پر می شود.    

گز اصفهان به دو شکل بسته بندی می شود اولین روش در بستری از آرد و بسته بندی های زیبا قرار می گیرد. دومین روش در پوشش مجاز خوراکی، عرضه می شود.

از نظر شکل ظاهری و برش، گز را می توانیم به چند نوع تقسیم کنیم:

  • گز لقمه ای : گزی که پس از درست شدن توسط دستگاهی مخصوص، به قطعات منظم و یک شکل برش می خورد و سپس بسته بندی می شود.
  • گز آردی : گزی که بصورت گلوله های کوچک در می آورند و بوسیله ی دستگاه پرس به شکل مربع یا دایره و … در می آیند و در بستری از آرد بسته بندی می شوند. آرد، سطح چسبنده گز را می پوشاند و باعث ماندگاری بیشتر گز می شود.
  • گز سکه ای : گزی که بعد درست شدن در اندازه ای کوچک به شکل سکه در می آید و بسته بندی می شود.
  • گز برشی : گزی که با دستگاه های مخصوص برش می خورد و مغز داخل آن مشخص است.
  • گز با لایه ی شکلاتی : گزی که روی آن لایه ای از شکلات قرار گرفته است، پوشش شکلاتی رطوبت گز را حفظ می کند و زمان ماندگاری آن را افزایش می دهد. این لایه به دلیل داشتن پودر کاکائو یا شیر خشک و … نسبت به گز معمولی ارزش غذایی بیشتری دارد.

گز انگشت پیچ : گزی که نسبت به سایر مدل ها نرمتر است، مغز ندارد و به راحتی با قاشق خورده می شود. این نوع گز برای سالخوردگان مناسب می باشد.

پولکی اصفهان

پولکی یکی از شیرینی های معروف و مخصوص شهر اصفهان است. که به عنوان یکی سوغاتی اصفهان از آن یاد میشود. پولکی، شیرینی است از خانواده ی آب نبات، که در گذشته به آن، آب نبات پولکی می گفتند. پولکی به معنای پولک مانند است و در واقع اسمش، متناسب با شکل ظاهریش است، که به صورت قطعات گرد، کوچک، نازک و شبیه سکه ی فلزی می باشند.

ماده اصلی بکار رفته درتهیه پولکی همان شیره ی اضافی، باقی مانده از فرایند درست کردن نبات است. روش تهیه این گونه است که بعد از متبلور شدن بلور های نبات، به شیره های باقی مانده مقداری سرکه می زنند تا شکرک نزند و شفاف بماند. سپس آن را جوشاننده و روی سینی بزرگی پهن می کنند و با دستگاه های مخصوص بصورت دایره ای برش می زنند.در اصفهان، پولکی هایی با طعم های مختلف میبینیم که با اضافه کردن گیاهان ساییده شده، طعم های مختلفی به آن ها می دهند. از جمله این طعم های دوست داشتنی می توان به زعفرانی، کنجدی، لیموعمانی، پسته ای، نارگیلی، عسلی، نعنایی، کاکائویی و زنجبیلی اشاره کرد.

خوردن یک لیوان چایی با قند حبه در بین مردم شهرهای ایران متدوال است. اما اصفهانی ها ترجیح می دهند بجای مصرف قند، چای خود را با پولکی مصرف کنند. این باور وجود دارد که آسیب پولکی کمتر است. همچنین شیرینی کم آن برای بدن بی ضررتر است. شاید به خودتان بگویید درست کردن پولکی در خانه بسیار آسان است، باور درستی است اما به عقیده ی بنده خوردن یک لیوان چای آن هم به همراه پولکی اصفهان با طعم لیمو عمانی بسیار جذاب است. پس در سفر به اصفهان، از خرید این سکه های طلایی زیبا فراموش نکنید.

شیرینی برشتوک اصفهان

برشتوک یکی دیگر از شیرینی های خوشمزه در اصفهان است که به عنوان سوغات ناب از آن یاد می شود. مواد اولیه این شیرینی آرد نخودچی و آرد گندم است، این شیرینی در اشکال مستطیلی و لوزی در بسته بندی های خاص خود عرضه می شود. شیرینی برشتوک در شهرهای مختلف ایران به نام های گوناگونی تهیه می شود، شیرینی برشتوک اصفهان به دلیل مهارت در طبخ و مواد اولیه مناسب جزو سوغاتی های خوشمزه این استان قرار می گیرد. مواد اولیه برشتوک از آرد نخودچی، پودرقند، هل و روغن جامد می باشد، از مغز پسته و گردو برای تزئین استفاده می شود. در این شیرینی تخم مرغ استفاده نمی شود و این یکی از رازهای سبکی آن است.

شیرینی کرکی اصفهان

شیرینی کرکی یا بهشتی دارای چندین نام است، این شیرینی را به نام آردی نیز می خوانند. یکی دیگر از سوغاتی های محبوب اصفهان که در ایام نوروز بیشتر خریداری می شود، شیرینی کرکی است. این شیرینی در طعم ها و رنگ های مختلفی تولید می شود از جمله زعفرانی، ساده، کاکائویی، دارچینی، هلدار و … . طرح های روی شیرینی را با ماسوره و مهرهای برجسته که اشکال هندسی و سنتی دارند، ایجاد می کنند. شکل اصلی شیرینی به دو صورت گرد و پره دار می باشد. از پودر پسته و خرفه برای تزئین آن استفاده می شود. خرفه و هل در داخل شیرینی کرکی، خواص درمانی زیادی دارند.

مواد اصلی این شیرینی از آرد کرکی، آرد شکرپاره، پودرقند، روغن جامد و … تشکیل شده است. روش تهیه این شیرینی بقدری ساده است که می توانید آن را در خانه نیز تهیه کنید اما قطعا به مهارت استادان قنادی اصفهان نمی رسد. آرد کرکی ترکیب سه آرد نخودچی، آرد جوانه گندم و آرد برنج است که به صورت آماده نیز عرضه می شود. برای تهیه این شیرینی نرم به عنوان سوغاتی اصلا نگران نباشید، می توانید در هنگام مراجعه به مراکزخرید و قنادی های اصفهان بسته بندی مناسب راه دور را سفارش دهید.

شیرینی برنجی اصفهان

شیرینی برنجی جزو سوغاتی چند شهر در ایران محسوب می شود و یکی از آنها در استان اصفهان است و سابقه ی آن به دوران قاجار حدود 150 سال قبل باز می گردد. این شیرینی نیز جزو محبوب ترین سوغاتی های شیرین می باشد، در اصفهان شیرینی برنجی را با دو روغن (کره محلی و روغن ساده) می توانید تهیه کنید. مواد تشکیل دهنده آن آرد برنج، پودرقند، گلاب، روغن جامد(روغن محلی) و تخم مرغ می باشد. تزئین این شیرینی توسط خرفه انجام می شود، خرفه علاوه بر طعم خوشمزه و ظاهر مناسبی که برای شیرینی برنجی بوجود می آورد، خود دارای خواص زیادی است که باعث اهمیت آن در این سوغاتی می شود. ظاهر اصلی آن ساده و طرحدار است، طرح سنتی اصیل شیرینی برنجی با مهر بر روی آن نقش می بندد. شیرینی برنجی نیز یکی دیگر از سوغاتی های خوراکی مفید برای اقوام شما به حساب می آید، این سوغاتی بر خلاف سایر شیرینی ها نه تنها دارای ضرر نیست بلکه خواص درمانی دارد.

در پایان به صورت ویژه خرید سوغاتی از مراکزخرید معتبر استان اصفهان را به شما پیشنهاد می دهیم. یکی از مناطقی که در شهر اصفهان دارای اهمیت ویژه از نظر بازرگانی بوده است میدان نقش جهان می باشد. کیفیت بهتری از سوغاتی های فوق را می توانید در این میدان و از مغازه های متعدد آن تهیه کنید.

جوز قندی اصفهان

جوزقند یا جوز قندی میوه ای است که پس از خشک شدن درون آن را با گردوی خرد شده و خاک قند پر می کنند. جوز قندی نیز یک نوع شیرینی محسوب می شود که به دست زنان اصفهانی و نراقی درست می شوند. جذابیت این شیرینی مغذی و پر انرژی نحوه تهیه آن است. سخت بودن مراحل ساخت و تهیه مواد اولیه با کیفیت بالا از مهم ترین ویژگی های این سوغاتی می باشد. این سوغاتی به دلیل دارا بودن مواد ناب و کالری بالا، انرژی زیادی از خود آزاد می کند که موجب می شود از آن به عنوان یک وعده غذایی کامل یاد کنند. این شیرینی سنتی را در شب یلدا و برای دورهمی و جشن آماده می کنند. انواع جوزقندی عبارتند از : آلویی، هلویی، انجیری، امرودی، گلابی، گنجونی و الگی می باشد.

 

منبع : نشاط آوران 

  • فهیمه نظری