مقالات گردشگری

جاذبه های گردشگری ایران و جهان

مقالات گردشگری

جاذبه های گردشگری ایران و جهان

پیوندهای روزانه
پیوندها
  • ۰
  • ۰
پیر پالان دوز,پیر پالان دوز که بود,پیر پالان دوز کیست
تاریخچه : مقبره پیر پالان دوز مشهد که در شمال شرقی حرم مطهر و ابتدای خیابان نواب صفوی قرار گرفته است بنایی آجری با گنبد فیروزه‌ای دارد که به خاطر مرمت در سالهای جدید نو به نظر می‌رسد. بنای اولیه بقعه در زمان شاه محمد خدا بنده (پدرشاه عباس صفوی) معروف به پیر پالاندوز ساخته شده است این بنا در حال حاضر دارای یک ایوان ورودی گنبدی با ساقه ی استوانه‌ای و بلند است .دیوارها در نمای بیرونی با طاق نماها، قابها و کاشی کاری زیبا تزئین شده است و درون نقشهای زیبای هندسی و ترنجها، آنرا آراسته‌اند.

این مقبره شامل بنایى چهارگوش با گنبدى بر بالای آن ‌و ایوان آجرى در مقابل است. داخل بقعه ، شاه ‌نشینى است که بالاى آن یزدى ‌بندى ‌هایى انجام شده که داراى نقاشى است و به داخل مقبره جلوه ی خاصى ‌بخشیده است. بدنه‌ هاى بنا از دوران صفویه داراى نقاشى بوده که با گذشت زمان و نفوذ رطوبت به جز بخش کمى از آن که مرمت و ثابت گردیده بود از میان رفته است.

پیر پالان دوز مشهد,مقبره پیر پالان دوز

سطح گنبد پیازى شکل بالای مقبره پیر پالاندوز که روى گردنى استوانه ‌اى شکل استوار شده است داراى پوشش ساده ‌اى از کاشى فیروزه‌اى است. شکل کلى مقبره و بازمانده‌‌ هاى نقاشى‌ هاى درون آن ، این بنا را اثرى از دوران صفوى معرفى مى‌کند که در سال 985 هـجری قمری ساخته شده است. این تاریخ بر کتیبه ی سنگ سفید مربعى نوشته شده است.

پیر پالان دوز,پیر پالان دوز که بود,پیر پالان دوز کیست
شخص دفن شده در این بقعه محمد عارف عباسی از عرفاى سلسله ی ذهبیه‌ است. لقب «پالان‌دوز» از این جهت به وی داده شده که براى گذراندن زندگى خود با وجود مقام بالایى که نزد مردم داشت به شغل پالان‌ دوزى اشتغال داشته است. از این‌ شخص ، قرآن هفت‌ سوره‌اى در دست است که به خط خوش ثلث نوشته شده است که نشانه توانایى او در کار خطاطى بوده است. این مقبره ی یکى از عرفاى مذهب شیعه «ذهبیه» به نام شیخ محمد المقتدى کارندهى منسوب به روستای کارده مشهد مشهور به پیر پالاندوز ، از گروه قدیمى ترین زیارتگاه هاى عرفانى این شهر است که در حاشیه کوچه شور در اوایل خیابان نواب صفوی قرار دارد و پس از انقلاب اسلامى به مناسبت توسعه حریم حرم تخریب و بازسازى شده است.

پیر پالان دوز,پیر پالان دوز که بود,پیر پالان دوز کیست

از دوران سید عبدالله پیروان وی به ذهبیه شهرت یافته اند و بیشتر رو به تشیّع نهاده اند. ششمین قطب سلسله ذهبیه پس از سید عبدالله برزش آبادى شیخ محمد کارندهى بوده است. به اعتقاد مردم مشهد، شیخ محمد با این که از اقطاب و اولیاء الله بوده است از طریق پالان دوزى یا پاره دوزى امرار معاش می کرد و داراى کراماتى بود به همین جهت به قبر وى احترام می گذارند و به آن اعتقاد دارند. برخی گفته اند قبل از این که پیر پالاندوز در این محل دفن شود یکى از عرفاى مشهور توس به نام ابونصر سراج در اوایل قرن پنجم در آن جا مدفون شده است.

آدرس : خراسان رضوی - مشهد، حرم مطهر امام رضا (ع)
فاصله زمانی تا مشهد : 11 دقیقه بدون ترافیک
فاصله مکانی تا مرکز مشهد : ۴٫۲ کیلومتر

منبع : نشاط آوران
  • ۹۴/۱۰/۰۲
  • FNS

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی