در سال 1341 هجری شمسی، موزه آذربایجان تبریز احداث گردید. این موزه دارای سه سالن نمایش، اتاق اداری و کتابخانه می باشد. مساحت موزه، 2400 مترمربع بوده و در آن شمار زیادی اشیای هنری و عتیقه ثبت شده قرار دارد. همه ساله جهانگردان خارجی و علاقه مندان به هنر برای دیدن آثار تاریخی به این مکان وارد می شوند.
از تاریخی ترین آثار بخش موزه آذربایجان شرقی می توان به سفال های تپه اسماعیل آباد اشاره نمود. سنگ های معدنی سرپانتین که در آنان تصاویری از گیاهان و حیوانان نقش بسته به دوران قبل از تاریخ برمی گردد. مجسمه سه هزار ساله رستم آباد گیلان که ارزش زن را به تصویر کشیده نزدیک به سه هزار سال قدمت دارد. در این موزه هم چنین ریتون های متعلق به سه هزار پیش نیز قابل رویت است.
در سال 1378 هجری شمسی و در اطراف مسجد کبود، اجساد مردمان مربوط به سه هزار سال پیش یافت شد که برای بازدید به موزه آذربایجان منتقل داده شدند. در آخر سالن موزه و در طبقه همکف، سنگ بسم الله به نگارش محمد علی قوچانی قرار گرفته که بخش بیشتر آن قاب و بخش کمتری را متن به خود اختصاص داده است.
در آثار قدیمی طبقه اول موزه می توان شاهد ویژگی های استفاده از خط کوفی، نقوش اسلیمی و لعاب سفید بود. از دیگر آثار این بخش می توان به ظروف سفالی دوره ایلخانان و قفل رمزی متعلق به قرن ششم هجری اشاره نمود.
در سالن موزه آذربایجان، قدیمی ترین سکه های ضرب شده مربوط به دوره هخامنشیان و قاجاریه قابل مشاهده است. نمونه هایی از مهرهای تاریخی و قدیمی ایران نیز در این قسمت قرار گرفته است.
در زیر زمین موزه آذربایجان تبریز مجسمه های ساخته شده استاد احد حسینی که بیانگر سرگذشت و رفتار انسانی در طول قرن های گذشته مردمان است به نمایش گذاشته شده است.
در جدیدترین بخش موزه آذربایجان تبریز می توان سنگ نگاره های تاریخی را رویت کرد که شامل مجموعه ای از پیکره های انسانی، سنگ های کتیبه دار، قوچ ها و مجسمه های سنگی می باشد.
منبع : نشاط آوران
- ۹۵/۰۵/۳۰